Plantebasert kosthold, hva er det?
Et sunt plantebasert kosthold er et kosthold sentrert rundt ubearbeidet plantebasert mat. Et plantebasert kosthold er det eneste kostholdet som kan reversere hjerte- og karsykdommer i de fleste pasientene. Husk at hjerte- og karsykdommer er nummer 1 dødsårsak i Norge. Burde det kostholdet ikke da være standard-kostholdet? Og det er ikke det eneste dette kostholdet er bra for. Et plantebasert kosthold kan forhindre, stoppe eller reverse mange andre alvorlige sykdommer som dreper mange nordmenn hvert år.
Et plantebasert kosthold er stort sett et vegansk kosthold, men med mer fokus på hva man spiser istedenfor fokus på hva man ikke spiser.
I et vegansk kosthold utelater man alle animalske produkter: ingen kjøtt, ingen animalsk melk/meieriprodukter, ingen egg og ingen fisk. Veganisme er i utgangspunkt en livsstil man velger på grunn av dyrevelferd og miljø. Det er selvfølgelig noe som er beundringsverdig og de fleste veganere er stolt av at de spiser et vegansk kosthold akkurat på grunn av det.
I et plantebasert kosthold utelater mann de samme tingene som i et vegansk kosthold, men man har mer fokus på det man skal spise. Mann spiser gjennomsnittlig 2000 kcal per dag og når man fyller seg opp med loff, potetgull og øl, da er det lite plass igjen for sunne ting.
Dr. Michael Greger fra nettsiden www.nutritionfacts.org og forfatter av boka og kokeboka "How not to die" har laget en liste som heter Dr. Greger's Daglig Dusin med 12 anbefalinger mann bør prøve å få i seg hver dag.
Man finner denne listen også i Dr. Greger's gratis app (Dr. Greger's Daily Dozen) og i boka og kokeboka 'How not to die'.
Lista er laget som en veiledning for å prøve å få i seg en variasjon av sunne ting hver dag. Ingen grunn å bli stresset når man ikke har avkrysset alt på lista en dag. Bare prøv bedre neste gang.
Et sunt plantebasert kosthold er en livsstil og det er viktig at man prøver så godt man kan, men å stresse over det er ikke bra og kan forårsake at man gir opp.
1. Bønner (alle slags bønner, kikkerter og linser)
2. Bær
3. Andre frukt
4. Grønnsaker fra korsblomstfamilien (brokkoli, rosenkål, hodekøl, pepperrot, ruccola, grønnkål)
5. Grønne bladvekster (spinat, grønnkål, ruccola, bladbete)
6. Andre grønnsaker
7. Linfrø
8. Nøtter
9. Krydder (blant annet gurkemeie har mange helsefordeler)
10. Fullkornsprodukter: fullkorns pasta, fullkorns brød, popcorn, havregrøt
11. Væske
12. Trening (40 min høy intensitet eller 90 min moderat intensitet)