Metionin i hundemat: bra eller ikke bra?


Hva er metionin:


Protein er bygd opp av aminosyrer og metionin er en aminosyr, en såkalt svovel-aminosyr. Både hunder, mennesker og katter trenger en vis mengde av forskjellige aminosyrer i kostholdet. Kroppen kan også lage aminosyrer selv, men ikke alle. De som kroppen ikke kan lage selv heter for essensielle aminosyrer. Så essensielle aminosyrer er de aminosyrene som vi bør ha i kostholdet.

Metionin er litt spesiell siden den er essensiell, men hvis det finnes mye cystin (en annen aminosyr) i kostholdet, så trenger vi mindre metionin. 


Metionins rolle:


Metionin spiller en viktig rolle i kroppens metabolisme og spiller en nøkkelrolle i angiogenese, veksten av nye blodårer. Vi kan få problemer hvis det er for lite metionin (og/eller cystin) i kostholdet. For lite metionine i kostholdet hos hunder kan gi gallestein og hjerteproblemer, i valper kan det gi vekttap, rødhet og opphovning av huden, problemer med tredeputtene, i katter kan det gi sår rundt munnen og på tredeputtene, i kattunger vekttap, slapphet og uvanlig utflod fra øynene. 


Så for lite metionin er ikke bra, men hva med for mye metionin?

Overforbruk av metionin er knyttet til kreftutvikling og studier hos mange forskjellige pattedyr viser at oksidering av metionin (oksidering av protein er noe som skjer i kroppen og er knyttet til aldringsprosessen, mer oksidering = raskere aldring) er knyttet til kortere levealder. In vitro kreft-studier (dette betyr studier i laboratorium, ofte med cellekulturer) viser at kreftceller dør når cellene får påført homo-cysteine istedenfor metionin. 
I katter så kan for mye metionin i fôret føre til hemolytisk anemi, hvor kroppen bryter ned røde blodceller og katta blir blodfattig. Risikoen er assosiert med tilsetting av rensede aminosyrer i fôret. Farmasøytiske industrien er opptatt av å fine på medisin som gir lavere metionin verdier, men siden metionin kommer i kroppen gjennom munnen, så er det lurt å spise et kosthold som er lavt i metionin. Generelt sett har animalske produkter de høyeste verdiene. Mat fra plante-verden har de laveste verdiene.

Anbefalingen fra FEDIAF (handelsorganisasjonen som representerer europeiske kjæledyr-mat-industrien) har kun minste verdier for mengde med metionin i hunde- og kattemat. Og ikke maksimum verdier. Det burde de ha hatt etter mitt syn.

Minste verdien av metionin i hundemat er 0,46 gram per 100 gr fôr, tørrstoff. Kylling inneholder 1,81 gr. metionin/100 gr. tørrstoff. Så hundemat med et høyt andel kyllingkjøtt er også høy i metionin. Det er nesten 4 ganger så mye metionin i kylling enn det en hund trenger. Mange andre (særlig animalske) produkter er enda høyere i metionin enn kylling, men siden hundemat ofte inneholder mye kylling, så brukte jeg kylling som eksempel.

Vi trenger da ikke være redd for mangel-sykdommer, men siden metionin overforbruk er knyttet til kreftutvikling og aldringsprosessen, så kan det være lurt å velge hundemat med lavere metioninverdier.

All hundemat i Europa som blir solgt kommersielt må forholde seg til Fediaf sitt regelverk. Det er derfor strengt tatt ikke mulig at hundemat (eller kattemat) inneholder for lite metionin. Siden Fediaf ikke har noe maksimum grenseverdier for metionin er det lurt å finne hundemat med lave metionin verdier. Fabrikantene kan også velge å tilsette mer cystin eller bruke cystin-rike ingredienser. Da blir behovet for metionin lavere.

Se på ingrediensene på pakningen. Mange nettsider nevner ingrediensene i produktene de selger. Så du kan sjekke dette på forhånd, før du kjøper maten. Ingredienser som blir nevnt først er det mest av i maten. Vanlige ingredienser av hundemat med høye metionin verdier er: egg, hvit fisk, storfekjøtt, grisekjøtt, lam, kylling. Det finnes også metionin i planter. Av plantekilder står isolert soja-protein høy på liste, med mye metionin, mens vanlige sojabønner er en moderat kilde av metionin.

Metionin blir også brukt i hundemat til å forsure urinen som kan bidra til å forebygge såkalte struvitt-krystaller eller struvitt-stein. Av hunder med krystaller eller stein i urin er struvitt den mest vanlig typen. Struvitt dannes vanligvis i basisk urin (med høy pH). En strategi for å forebygge eller løse opp eksisterende struvitt-krystaller er å forsure urinen. Nå finnes det mange andre muligheter til å forsure urin på og metionin hadde ikke vært mitt første valg siden den er assosiert med raskere aldring og kreftutvikling. Men hvis du ser at fabrikanten har tilsatt metionin til hundematen da kan dette være en logisk forklaring. Vi ser dette særlig i vegetarisk hundemat som ofte gir en mer basisk urin. Siden struvitt-krystaller er oppbygd av magnesium så hjelper det også med lave magnesiumverdier i maten. I tillegg er det viktig at hunden drikker nok siden krystaller vanligvis oppstår i konsentrert urin. Og det finnes mange andre produkter som kan forsure urin som ikke er assosiert med kreftutvikling.

Har din hund hatt problemer med urin-krystaller av typen struvitt og du er interessert i å fôre et vegetarisk kosthold, da anbefaler jeg å lese dette: https://vegepets.info/diets/veg-canine.html#urinary-alkalinisation

Konklusjon:

En hund kan lett leve et sunt liv på vegetarisk kosthold. Vegetariske kilder av metionin ser ut til å kunne bidra til å gi en passe mengde med metionin. Ikke for lite og ikke for mye. Dessuten må all kommersiell produsert hundemat inneholde nok metionin(/cystin) mens det ikke er noe maksimum verdi fabrikantene skal forholde seg til. Og som vi fant ut så har hundemat med et høyt andel kjøtt, fisk eller egg en stor sjanse for å ha for høye metionin-verdier som kan ha negative konsekvenser for helse og levealder.

Forrige
Forrige

Plantebasert svangerskap

Neste
Neste

Veterinæren forteller: Hunder kan fordøye stivelse